تنشهای اخیر در عراق و دستهای پشت پردهای که به دنبال برهم زدن ثبات و امنیت این کشور هستند موجب شده تا در یک سفر مهم سردار اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به بغداد رفته و به مذاکره با سران گروهها، احزاب و مقامات عراقی بپردازد.
در این رابطه المیادین به نقل از برخی از منابع خود گزارش داده که «ژنرال قاآنی طی دیدارهایش تأکید کرده که عراق نیاز به ثبات و حفظ وحدت داخلی دارد.» منابع المیادین همچنین گفتهاند که فرمانده نیروی قدس سپاه انقلاب اسلامی علاوه بر اهمیت محقق شدن خواستههای مردم و معترضان عراقی به انتخابات اخیر به شکل قانونی، خواستار اجتناب از هر اقدامی که امنیت عراق را تهدید میکند، شده است.
اما در شرایطی که سردار قاآنی مذاکرات خود با مقامات عراقی را پیش میبرد، هیأت هماهنگی گروههای شیعه عراق خبر از برگزاری نشستی با نخستوزیر، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی قضایی این کشور و دستیابی به توافقی 5 بندی داده است که حول محکومیت حمله به خانه نخست وزیر و متقابلاً هدف قرار دادن اعتراضات مسالمتآمیز مردمی، کاهش تنشها و حفظ ثبات عراق و جستجوی راهکارهای قانونی برای حل بحران مربوط به نتایج انتخابات بوده است.
مفاد این توافق کاملاً در تشابه با آنچه از موضع سردار قاآنی در مذاکرات با شخصیتها و مقامات عراقی گزارش شده قرار دارد که به معنای ثمربخش بودن این سفر و اجماع طرفین تنش حول راهکار و ابتکارعمل ایران برای کنترل تنشها میباشد.
دستیابی به این توافق از جهت خثیسازی توطئه دشمنان و کمک به روند سیاسی عراق در برهه کنونی بسیار حائز اهمیت بوده و نشانگر دیپلماسی موفق جمهوری اسلامی با اقدام به موقع سردار قاآنی میباشد.
با نگاهی به شرایط بوجود امده قبل و پس از طرح حمله به خانه نخستوزیر، ردپای نقش آفرینی آمریکا برای ماهیگیری از آب گل آلود شرایط متشنج پس از سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز معترضان به نتیجه انتخابات کاملاً مشهود است. چیزی که دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران آن را حاصل برنامهریزی اتاقهای فکر خارجی دانست.
اولاً درحالی که منطقه سبز بغداد از امنیتی ترین مکانهای منطقه غرب آسیا محسوب میشود در اقدامی مشکوک آمریکا پیش از حمله رادارهای سیستم پدافندی مستقر در سفارت را خاموش کرده است. سیستمی که در دوران ترامپ و اوج تقابل نظامی آمریکا و گروههای مقاومت در سفارت خانه آمریکا برای مقابله با حملات راکتی تعبیه شد.
ثانیاً آمریکا پس از اعلام حمله به خانه کاظمی خواستار مشارکت در تحقیقات شناسایی عوامل حمله شد تا شبیه آنچه اکنون در موضوع تحقیقات دادگاه انفجار بندر بیروت در لبنان میگذرد، صحنه را برای رویارویی دولت با حشدالشعبی آماده سازد. در واقع آمریکا که برای بقای نظامیان خود در عراق دست و پا میزند به دنبال ایجاد شرایطی برای تضعیف حشدالشعبی و حتی انحلال آن است. باید توجه داشت که حشدالشعبی در ماههای گذشته علاوه بر خنثی سازی طرح احیای داعش، از نظر مقامات کاخ سفید در حملات علیه پایگاههای آمریکا در التنف سوریه نیز نقش داشته است و این به معنای تبدیل شدن حشد به یک نیروی فراملی جدید از جبهه مقاومت میباشد.
اما نتیجه مذاکرات سردار قاآنی از حیث دیگری نیز پیروزی دیپلماتیک را برای ایران رغم زد و آن ایجاد توافق میان گروههای سیاسی معترض و دولت برای تداوم اعتراضات علیه نتایج انتخابات در شرایطی مسالمتآمیز و در چارچوب قانون میباشد. این امر به نوبه خود امکان مداخله و دسیسهجویی خارجی و داخلی برای به آشوب کشاندن شرایط عراق و بروز تنش در بیت شیعه را خنثی خواهد کرد. این موضوع جایگاه ثبات آفرین ایران در عراق و از طرف دیگر توان فرماندهی سردار قاآنی به عنوان جانشین خلف سردار دلها حاج قاسم سلیمانی، برای عبور موفق محور مقاوت از چالشها و حرکت در مسیر اهداف والایی که حاج قاسم دنبال میکرد را به رخ دشمنان کشید.
ارسال نظرات